19 Mayıs 2012 Cumartesi

Nureda yapsa da yesek.

Profiterol Tarifi


Profiterol için Gerekli Malzemeler
  • 1 su bardağı su
  • 1 su bardağı un
  • 125 gr margarin
  • 3 adet yumurta
Kremamız için Gerekli Malzemeler
  • 2,5 su bardağı süt
  • 3 yemek kaşığı un
  • 1,5 çay bardağı şeker
  • 1 adet yumurta
  • 1 paket vanilya
Üzeri için Gerekli Malzemeler
  • 1 paket hazır çikolata sosu
Profiterol Hazırlanışı
Ufak bir tencere ile margarine 1 bardak su koyarak kaynatın. Yağ eridikten sonra 1 su bardağı da un ekleyerek 2-3 dakika kadar karışımı sürekli karıştırarak pişirin.
Sürekli karıştırmanız yorucu olucaktır ama hamurun kaliteli olması için bunu yapmaya özen gösterin. Hamuru 2-3 dakika karıştırarak hazırladıktan sonra ocağı kapatarak 10 dakika kadar hamurusn soğumasını bekleyin.
Hamuru dinlendirdikten sonra 3 adet yumurtayı hamura eklemeniz gerekiyor. Burda dikkat etmeniz gereken şey 3 yumurtayıda kırıp hamura yedirmeye çalışmayın bu işlemde biraz yorucu olabilir ama profiterolun güzel olması için her yumurtayı hamura ayrı ayrı kırarak yedirin. Bu işlem tamamlandıkdan sonra yapışkan bir hamur elde etmiş olduk.

Hamurun kabarması için iyice karışmış olması gerekiyor, bu yüzden karıştırma işlemine önem gösterin. Bütün yumurtları kırıp hamura yedirdikten sonra 10 dakika kadar hamuru dinlendirirn.
Tepsimizi yağlarak kaşık yardımı ile hamurdan çeviz büyüklüğünde olucak şekilde aralarında en az 2 cm boşluk olucak şekilde paylaştırın. Resimdeki gibi yapmaya çalışın ve elinizle düzgün olması için şekilllendirmeniz gerekiyor.

Daha önce 180 derece ısıtılmış fırınımızda üzeri kızarana kadar ortalama 40 dakika pişiyoruyoruz.

Hamurlar hazır oldukdan sonra kremasını hazırlıyoruz. Vanilya dışındaki bütün malzemeleri bir tencereye koyarak kremayı pişiriyoruz, kremamız piştikden sonra üzerine vanilyayı ekleyerek iyice karıştırıyoz.
Profiterölümüzün pişen hamurunu ikiye bölerek hazırladığımız kremayı sıkma torbası ile dolduruyoruz.

Tüm profiterölleri doldurdukdan sonra üzerine çikolata sosumuzu gezdirin. Artık profiterollumuz servise hazır, afiyet olsun.

15 Mayıs 2012 Salı

Karedeniz mutfağının vazgeçilmezi...

Kaygana Tarifi








Malzemeler:
  • 3 kaşık un (tepeleme)
  • 3 yumurta
  • 1 bağ maydanoz
  • 1 çay bardağı su
  • 1 su bardağı süt
  • Biraz tuz
  • İsteğe göre tuzlu hamsi
  • Kızartma yağı
Yapılışı:
Un, su, tuz, ince doğranmış maydanoz karıştırılarak iyice çırpılır. İçine süt ilave edilir. (Didiklenir) Tavada yağ ızdırılırken yumurtalar çırpılıp karışıma katılır tekrar dökülür. Kısık ateşte pişirilir.
Afiyet Olsun.
Kuymak(Mıhlama) Tarifi

Samsun’dan Artvin’e yani Ordu,Giresun,Trabzon,Rize ve Artvin illerinde çok popüler olan bir yemektir. Gürcistan’da da çok popülerdir. mısır unu, tereyağı ve genellikle minci adı verilen tuzlu çökelek (bazı yörelerde telli peynir) peyniri kullanılarak yapılan mısır lapasının adıdır.
Kuymak, Türkçe bir kelime olup Anadolu’nun başka yörelerinde peynir kullanılmadan hazırlanan arpa ve buğday lapalarını tanımlamak için kullanılmaktadır. Trabzon,Erzurum, Gümüşhane, Bayburt,Ardahan-Posof’ta ve Artvin’in iç kesimlerinde kuymak, Ordu, Giresun ve Trabzon Şalpazarı’nda yağlaş, Rize ve Artvin sahilinde muhlama, Trabzon’un Rumca konuşulan köylerinde ve Çamlıhemşin’de havits adlarıyla da bilinmektedir. Tereyağı yerine kaymak kullanılarak hazırlanırsa Trabzon’da yayla kuymağı Rize’de hoşmerim olarak adlandırılmaktadır. Mısır unu yerine bayat mısır ekmeğinin ufalanarak kullanılması durumunda ise yöresel lehçeye göre cumur, çumur ya da zumur olarak adlandırılmaktadır.
MALZEMELER:
1 su bardağı mısır unu,
100 gr. Trabzon tereyağı,
150 gr. Trabzon İmansız peynir,
1 su bardağı sıcak su.
YAPILIŞI:
Tereyağını tencereye koyun. Yağ eridikten sonra mısır ununu dökerek, tereyağı ile kavurun. Un pembeleştiğinde, kaynamış sıcak suyu ilave ederek suyla bir miktar pişmesini sağlayın. Katılaşmaya başlayınca peyniri ilave ederek, 5 dakika peynir ile pişmesini, hafif hafif tahta kaşıkla malzemenin birbirine karışmasını sağlayın. Peynir tuzlu ise tuz ilave etmeyin. Piştikten sonra servis yapın.Afiyet olsun.